vineri, 6 februarie 2009

"Solutiile" tinerelor cupluri - mare provocare a implicarii noastrea


In ultimele saptamani am incercat cu totii sa facem o centralizare a cazurile de sarcini nedorite intalnite anul trecut, a solutiilor identificate de cuplurile tinere care s-au trezit parinti peste noapte sau a celor identificate de tinerele mame.

Principalele variante care au fost identificate de tinerele/tinerii (pana in 18 ani) aflati in situatia unei sarcini nedorite pe tot parcursul anului 2008 au fost:

Varianta 1: Tanara a pastrat copilul, devenind mama singura - 9% din cazuri
Varianta 2: Tanara a pastrat sarcina alaturi de tatal copilului, fara sprijinul parintilor; - 7%
Varianta 3: Cuplul a pastrat copilul cu sprijinul parintilor; - 12%
Varianta 4: Tanara duce la termen sarcina si incredinteaza copilul unui centru de adoptie; - 19%
Varianta 5: Intreruperea de sarcina; - 39%
Varianta 6: Tanara naste si vinde copilul unui cuplu din strainatate (cazuri intalnite in special in mediul rural); - 7%
Varianta 7: Tanara naste in secret si ucide pruncul; - 5%
Varianta 8: Sinuciderea (in timpul sarcinii sau impreuna cu pruncul). - 2%
Extrem de trist este faptul ca tot mai multe astfel de cazuri ajung in atentia opiniei publice, oferind un exemplu negativ tinerilor, oferindu-le "solutii" deloc dezirabile. Astfel, in loc sa responsabilizam tinerii, sa-i facem sa vada efectele actiunilor lor, sa-i indemnam sa realizeze care poate fi impactul social, psihologic, economic si de ce nu religios al inceperii vietii sexuale la varste fragede, fara a fi pregatiti, in necunostiinta de cauza, noi hotaram sa impartim tinerii in sustinatori ai avortului, ai metodelor contraceptive si sustinatorii abstinentei pana la casatorie, conservatorii care incearca sa-si impuna propria viziune, chiar daca este una corecta. Cu ce drept? Cine suntem noi sa hotaram pentru altii? NIMENI nu poate decide pentru ceea ce urmeaza sa se intample in viata cuiva, dar ce putem face cu totii este sa ii indemnam pe tineri sa fie RESPONSABILI, sa nu uite ca fiecare actiune poate avea repercursiuni grave, sa nu dea cu piciorul multor lucruri doar pentru cateva minute de placere fara sa constientizeze ceea ce fac!
Dupa cum putem observa, variantele pe care tinerii le pot identifica sunt diverse, care mai de care mai infioratoare, mai traumatizante pentru ei, pentru copil si pentru societatea din care facem parte. Asadar, haideti sa incercam sa nu ne limitam la propriile noastre opinii si sa mergem mai departe, sa luptam pentru CONSTIENTIZAREA si RESPONSABILIZAREA tinerelor cupluri.

Filmulete urmatoare sper sa va ofere suficienta motivatie de a lupta pentru o generatie responsabila!!!
Responsabilitatea tinerelor cupluri inseamna:
- mai putine avorturi;
- mai multe familii;
- stabilitate sociala;
- mai putin copii abandonati;
- mai putine victime BTS;
si lista poate continua.

http://www.youtube.com/watch?v=5rNwRUUbg0w

Fotografii dureroase care reflecta unele variante alese de tineri, avort si nastere acasa si prunc-ucidere: