miercuri, 10 iunie 2009

Mama la 5 ani - Cea mai tanara mama din lume

1 Mama la 5 ani   Cea mai tanara mama din lume diverse

Pe 14 mai 1939, la un spital din Pisco (Peru), s-a nascut Gerardo Medina. Ceea ce este special la Gerardo este ca a fost fiul celei mai tinere mame care este inregistrata in istoria umanitatii: Lina Medina.

Linei Medina a inceput sa-i creasca burta, iar mama ei a crezut ca este ceva necurat. Au crezut ca are un sarpe in interior. Au chemat un vraci si au supus-o la diferite ritualuri pana cand si-au dat seama ca nu ajung la nici un rezultat, burta crescand in continuare. Tiburcio Medina, tatal ei a dus-o la cel mai apropiat centru medical. Erau la distanta de 70 de km de orasul Pisco, caci traiau in Antacancha, un oras sarac din Huancavelica. Doctorul Gerardo Lozada la consult s-a gandit ca era o tumoare imensa.

“Este un copil de opt luni, a ajuns sa tipe doctorul Tiburcio. Apoi, a sunat la politie si l-au inchis pe tatal fetei, acesta fiind unicul suspect. La cinci ani, sapte luni si 21 de zile, Lina Medina a devenit mama. Era ziua de 14 mai 1939, Ziua Mamei in tara. Si, cu o greutate de 2.7 kilograme si 48 de centimetri lungime, Gerardo Medina a venit in aceasta lume.

Aceasta inregistrare a fost facuta de Academia Americana de Obstetrica si Ginecologie. Fisa medicala a Linei Medina indica faptul ca i-a venit menstruatia la doi ani si opt luni. La trei luni a avut par pubian. Fisa de la politie noteaza ca tatal sau a fost eliberat si ca niciodata nu s-a stiut cine este inculpatul. In Antacancha se crede ca Gerardo s-a nascut “din semanta Zeului Soarelui”.
In timpul celui de al doilea razboi mondial, stirile legate de nasterea Linei Medina au fost intrerupte. Cazul sau a trecut repede de la a fi un miracol la un fapt uitat. Viata lor a devenit un circ fara spectatori. Compania Seltzer le-a oferit 1,000 dolari pe saptamana. Dar, presedintele de atunci, Oscar R. Benavides a emis o lege pentru a lua custodia lor, promitandu-le pe viata o pensie. Niciodata nu s-a indeplinit.

Gerardo, „fiul Soarelui”, miracolul, “copilul celei mai tinere mame din toate timpurile”, a murit la 40 de ani. Lina Medina a ramas in permanenta ascunsa inca din copilarie. Fara a incalca o tacere, care s-a mentinut timp de 67 de ani. Nu s-a descoperit niciodata cine a fost tatal lui Gerardo. Cazul de violare a Linei a fost inchis din lipsa de probe.

Multi ani mai tarziu, doctorul John Falen, endocrinolog detasat la Institutul de Sanatate a Copilului, a explicat pentru agentia britanica Reuters, dupa cum urmeaza: “Pubertatea precoce a Linei i-a dezvoltat inainte de vreme caracterul sexual si capacitatea de reproducere, dar mental si cronologic a continuat sa aiba aceeasi varsta. Acesta este motivul pentru care copii ca ea sunt adesea victime ale abuzurilor sexuale. ”

La 3 septembrie 2002, ziarul columbian El País a emis urmatoarea nota: “Sase decenii mai tarziu, Guvernul peruan cauta sa o ajute pe Lina, pentru a compensa legea neaplicata din 1939, care le promitea o pensie pentru ea si fiul ei. “Inca mai avem timp pentru a repara prejudiciul pe care i l-a facut Statul, condamnand-o la mizerie” a declarat ginecologul Jose Sandoval, care a fost la Antacancha si care a scris si o carte cu Lina, apeland si la Guvern amintindu-le de a datoria restanta. Lina, care s-a casatorit la varsta de 33 ani si a avut un alt fiu în 1972, in prezent, locuieste cu sotul ei Raul Jurado intr-o suburbie mizera din Lima. In timpul anilor 80 a secolului trecut, autoritatile locale i-au demolat casa cu buldozerelor pentru a construi o autostrada pe acolo. Nu le-au platit nici un ban ca compensare.
Gerardo primul sau nascut, a crescut crezand ca Lina era sora lui. Pana cand, ajungand la 10 de ani, a descoperit adevarul. A murit de o boala rara a maduvei osoase, in 1979. Dar nu s-a stabilit ca boaba sa a avut legatura cu circumstantele exceptionale, legate de nasterea sa in 1939.

2 Mama la 5 ani   Cea mai tanara mama din lume diverse

Hartuita de catre jurnalisti, Lina, conform sotului ei, „a crescut prudenta si introvertita”. Ostracizarea sa de a deveni mama inca de mic copil a fost o consecinta a unei epoci in care virginitatea era considerata de o mare importanta morala. “Ei au spus despre Lina ca a fost o alta Fecioara Maria care a conceput fara sa comita pacatul original, ci din munca si harul Duhului Sfant. Chiar si astazi in satul Antacancha cred ca Gerardo a fost fiul Soarelui. Dar si asa, Lina a trait sfasiata intre doua extreme, deoarece cazul sau a trecut de la un miracol la un subiect interzis.

Au trecut 70 ani de cand a nascut cea mai tanara mama din istorie si inca este necunoscuta persoana care a violat-o.
Oricum, pana cand cineva nu va darama recordul de maternitate, mai devreme de cinci ani, sapte luni si 21 zile, Lina Medina din Peru va continua sa fie cea mai tanara mama din lume.

Se poate si mai rau...


Putem sa condamnam tara noastra pentru multe, dar cu siguranta nu mai este un loc in care s-ar mai putea intampla ceva asemanator situatiei prezentate mai jos. In Romania, desi tinerele insarcinate nu sunt sustinute si sprijinite, cel putin nu sunt in situatia tinerelor mamici din China - cel putin speram.

Arzigul Tursun, mama a 2 copii si insarcinata in sase luni cu cel de al treilea copil, este tinuta impotriva vointei sale intr-un spital din regiunea Xinjiang din China. Motivul acestei sechestrari este decizia luata de guvernul chinez care ii da dreptul femeii sa aiba doar 2 copii, astfel ca mama este fortata sa suporte un avort. Cazul a fost semnalat de o organizatie care lupta pentru drepturile omului, si a starnit reactii de dezaprobare la nivel mondial, practica fiind catalogata ca una barbara.


Cazul a adus din nou in prim plan politica dura pe care o practica guvernul chinez fata de planificarea familiala.
Cateva reguli stabilite de guvern in aceasta privinta ar fi:

  • cuplurile din orase nu au voie sa aiba decat un copil
  • in cazul primului copil avortul a fost impus mamelor necasatorite – un caz socant fiind cel al tinerei He Caigan care a fost fortata sa avorteze in luna a noua pe motiv ca nu este casatorita legal cu tatal copilului. Un insotitor al tinere a afirmat ca in spitalul din Baise unde a fost internata fata erau 41 de paturi ocupate de femei aduse cu forta de catre autoritati.
Se pare ca in China nu se fac doar avorturi fortate ci si sterilizari. Fiecarei paciente i se da un formular prin care ea confirma ca accepta interventia si ca nu este fortata in luarea deciziei, in cazul in care nu doreste sa semneze actul este semnat de oficialii care se ocupa de planificarea familiala(cei care au adus fortat femeile la spital). Oficialitatile chineze nu recunosc astfel de practice si afirma ca in China nu exista avortul fortat.

sursa: 7Est