miercuri, 10 iunie 2009

Se poate si mai rau...


Putem sa condamnam tara noastra pentru multe, dar cu siguranta nu mai este un loc in care s-ar mai putea intampla ceva asemanator situatiei prezentate mai jos. In Romania, desi tinerele insarcinate nu sunt sustinute si sprijinite, cel putin nu sunt in situatia tinerelor mamici din China - cel putin speram.

Arzigul Tursun, mama a 2 copii si insarcinata in sase luni cu cel de al treilea copil, este tinuta impotriva vointei sale intr-un spital din regiunea Xinjiang din China. Motivul acestei sechestrari este decizia luata de guvernul chinez care ii da dreptul femeii sa aiba doar 2 copii, astfel ca mama este fortata sa suporte un avort. Cazul a fost semnalat de o organizatie care lupta pentru drepturile omului, si a starnit reactii de dezaprobare la nivel mondial, practica fiind catalogata ca una barbara.


Cazul a adus din nou in prim plan politica dura pe care o practica guvernul chinez fata de planificarea familiala.
Cateva reguli stabilite de guvern in aceasta privinta ar fi:

  • cuplurile din orase nu au voie sa aiba decat un copil
  • in cazul primului copil avortul a fost impus mamelor necasatorite – un caz socant fiind cel al tinerei He Caigan care a fost fortata sa avorteze in luna a noua pe motiv ca nu este casatorita legal cu tatal copilului. Un insotitor al tinere a afirmat ca in spitalul din Baise unde a fost internata fata erau 41 de paturi ocupate de femei aduse cu forta de catre autoritati.
Se pare ca in China nu se fac doar avorturi fortate ci si sterilizari. Fiecarei paciente i se da un formular prin care ea confirma ca accepta interventia si ca nu este fortata in luarea deciziei, in cazul in care nu doreste sa semneze actul este semnat de oficialii care se ocupa de planificarea familiala(cei care au adus fortat femeile la spital). Oficialitatile chineze nu recunosc astfel de practice si afirma ca in China nu exista avortul fortat.

sursa: 7Est

Un comentariu:

Anonim spunea...

O familie care nu are cu ce isi intretine copiii, in care parintii nu au mijloace de subzistenta, nu au casa, tatal e violent si alcoolic - aduce numai prejudicii copiilor pe care ii aduce pe lume. Copiii mari din ac familii sint parentalizati - obligati sa aiba grija de fratii mai mici asta = abuz psihologic si trauma....De citit : De citit : teoriile atasamentului, Revolta trupului - Alice Miller (psihoterapeut, psihanalist) - ed Nemira http://www.garbo.ro/articol/Entertainment/1463/Carte-Revolta-trupului.html Gottfried Fischer şi Peter Riedesser - Tratat de psihotraumatologie - Psihotraumatologia diferenţială - ed TREI (pag 120-121) Egle şi al. (1996) a alcatuit următoarea listă de factori de risc - factori situaţionali potenţial traumatici: Status socioeconomic inferior al familiei de provenienţă; Ocupare profesională a mamei în primul an de viaţă; Formare şcolară proastă a părinţilor; Familii mari şi spaţiu de locuit foarte mic; Contacte cu instituţii de „control social"; Criminalitate sau disocialitate a unui părinte; Dizarmonie cronică; Comportament de legătură nesigur după a 12-a/a 18-a lună de viaţă; Tulburări psihice ale mamei sau tatălui; Mama singură; Comportament autoritar din partea tatălui; Pierderea mamei; Relaţii timpurii fluctuante; Abuz sexual şi/sau agresiv Contacte proaste cu grupul de vârstă; Diferenţa de vârstă de mai puţin de 18 luni faţă de următorul frate sau soră; Naştere în afara căsătoriei. Dintr-o trecere în revistă a studiilor de până acum după Ulich (1988) rezultă că băieţii sunt mai vulnerabili decât fetele. Pag 133 Gottfried Fischer şi Peter Riedesser - Tratat de traumatologie, ED TREI