duminică, 15 noiembrie 2009

Am lansat raportul de monitorizare a presei pe 2009

În perioada martie-noiembrie 2009, Asociaţia Română a Tinerilor cu Iniţiativă, în cadrul proiectului „Părinţi fără voie”[1], a monitorizat presa scrisă[2], de la nivel local şi naţional, şi site-urile instituţiilor media, inclusiv arhiva 2003 - 2008, în vederea identificării articolelor cele mai relevante referitoare la adolescente însărcinate şi evidenţierii unei dinamici a reflectării în media a cazurilor de acest tip.

S-a realizat o analiza pe conţinut a unui număr de aproximativ 1020 de articole, 73 din acestea devenind anexa prezentul raport.

Chiar de la început facem precizarea că nu judecăm în nici un fel modul în care presa a ales să prezinte tinerele însărcinate sau fenomenul sarcinilor în adolescenţă. Articolele sunt fundamentate pe realitate iar decizia de a prezenta o temă sau alta aparţine în totalitate jurnalistilor. Pe de altă parte, nu spunem ca imagnea reală a unui actor mediatizat este aceea care reiese din presă.

1. Minora însărcinată

Potrivit articolelor analizate, minora însărcinată este prezentată ca victimă, elevă mediocră, adeptă a avortului ca mijloc de contracepţie sau tânără rebelă. Contextul în care este prezentată minora însărcinată este unul mai degrabă negativ, elementele pozitive fiind surprinse în raport cu atitudinea ei de a-şi asuma responsabilitatea în unele cazuri.


2. Mediul de viaţă al adolescentelor prezentate în articolele analizate variază, existând o tendinţă mult mai mare de a promova cazuri din mediul rural şi oraşe mici, mult mai accesibile din punct de vedere al obţinerii de informaţii şi al disponibilităţii factorilor implicaţi.

3. Minorele provenite din familii dezorganizate, fără condiţii bune de trai şi fără o educaţie aleasă, tind să domine, ca prezenţă, în articolele analizate, chiar dacă în studiul efectuat de noi profilul tinerelor predispuse la sarcină în adolescenţă este cel compatibil cu imaginea unor părinţi ocupaţi, bine poziţionaţi din punct de vedere social, fără probleme financiare reale, cu acces la informaţii şi cu rezultate bune la şcoală, motivul în cazul lor fiind acela al revoltei faţă de reguli şi constrângeri sociale.

4. Percepţia presei asupra sistemului naţional şi local de prevenire a sarcinilor în adolescenţă şi de protecţie a tinerelor însărcinate este în foarte mare măsură una negativă, majoritatea articolelor semnalând o creştere alarmantă a cazurilor de acest tip, dar şi o stagnare a politicilor publice referitoare la adolescentele însărcinate, neexistând un program naţional şi nici măcar un set de direcţii strategice.

5. Principalele teme abordate:

  1. Adolescentă însărcinată şi abandonată;
  2. Articole dedicate fenomenului de sarcină în adolescenţă;
  3. Articole care reflectă cazuri de violuri;
  4. Prezentarea unor poveşti de viaţă a unor tinere care au rămas însărcinate în adolescenţă;
  5. Articole care promovează mijloacele de contracepţie;
  6. Articole medicale;
  7. Cazuri de incest;
  8. Prezentarea fenomenului de avort în rândul minorelor;
  9. Măsuri administrative luate de către autorităţi pentru a stopa creşterea alarmantă a cuplurilor de adolescenţi deveniţi părinţi;
  10. Prezentarea fenomenului de abandon în cazul tinerilor deveniţi părinţi;


6. Dinamica fenomenului de reflectare a cazurilor de adolescente însărcinate.

Se remarcă o evoluţie impresionantă faţă de anul 2003, anii 2008 şi 2009 prezentând o creştere de 15 ori a numărului de articole pe această temă. Astfel, dacă în anul 2003 existau aproximativ 10 reflectări anual pe marginea acestei teme, numai în primele luni ale lui 2009, în cazul eşantionul stabilit de noi, au existat 1500 de articole (nu în mod necesar evenimente unice), cele mai relevante fiind listate în Anexă.


Concluzii

În ultimii doi ani mass media s-a orientat către comunitate, încercând să aducă în prim-plan probleme de interes social major, implicându-se activ fie ca promotori de campanii, fie ca parteneri. Aşadar putem afirma că se scrie despre acest subiect, existând jurnalişti dedicaţi domeniului de tineret.

Deşi problema adolescentelor însărcinate este tot mai vizibilă, există încă tendinţa de a marşa pe senzaţional, dovadă numărul mare de articole de incest, viol şi crimă, neglijând într-o oarecare măsura fondul problemei şi mesajele contructive ce trebuie transmise.


[1] Finanţat de Comisia Europeană, prin Programul „Tineret în Acţiune”, Acţiunea 1.2

[2] Numai cele care au si o ediţie online

Un comentariu:

Unknown spunea...

Buna ziua, dorim sa va facem o propunere comerciala! Daca sunteti interesat trimiteti un e-mail la office@falvorotarybids.ro